Miért Csajda?

2010.01.10. 20:22

Nem tagadom, sőt sokszor hangoztatom, hogy mennyire szeretem Kalocsát, és sokszor érzem úgy, hogy jó lenne látni milyen is lehetett régen 50-100-200 évvel ezelőtt. Talán ha valami gép megelevenedne egy sci-fi regényből, lenne rá mód, de addig csak álom marad az időutazás. Egy mód azért létezik, hogy magunk elé képzeljük, vagy többet tudjunk meg a régi Kalocsáról. A könyvek, a gyűjtések, és történeti leírások. És van találat is, természetesen a hajtás után meg is osztom .

Mostanában sokat foglalkoztat a „Csajdakert” története, és kinézete, múltja. Első lépésként „Asbóth Miklós – Kalocsa történeti topográfiája” című művéhez nyúltam, hátha legalább a Csajda név eredetére fény derül. Hála Asbóth Miklós precíz munkásságának, sikerrel jártam, és meg is osztom a kedves olvasóval. Azt előre leszögezem, biztos sokkal érdekesebb is lehetne, ha pontosan ismernénk a múltat, hiszen Kalocsa körülbelül egyidős a magyar állammal. A honfoglalás után Árpád fejedelem szálláshelye volt, egyes kutatások az igazolják, hogy Gézáig ez a település volt a fejedelmek székhelye. De haladjunk. Azokat a részeket, hogy pontosan hol helyezkedik el, most átugrom, hiszen szerintem az idelátogatók pontosan tudják.

Korábbi nevei: 1911 után Méhész telep, az 1920-as évek közepétől Csajdakert, 1933-tól Várady Érsek Park, 1945 májusától ismét Csajdakert, majd 1948 feb. 17 és 1990 máj. 17 között Májuskert. 1990 után kapta vissza igazi nevét és újra Csajdakert ként hívjuk. Eredetileg, egy érseki uradalmi téglavető működött ott, és az agyagkitermelés következtében maradtak vissza gödrök, melyekben megállt a víz is. De nézzük a nevét konkrétan.

A 18. század első felében élt Csajda testvérekről kapta (Márton, György és Judit), akik jótékonykodtak a város szegényeivel, de tevékenységük, és érdemeik mára már a feledés homályába merültek. Sajnos.


A bejegyzés trackback címe:

https://kalocsablog.blog.hu/api/trackback/id/tr851662096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.01.11. 13:32:15

Gyerekkoromban imádtam a Csajdán kalandozni...vadregényes volt, lakótelep gyerekként az volt a dzsungel, a sarkvidék, csatatér, szánkópálya...
Azok a régi szép idők...

Scriptosaurus 2010.01.12. 07:12:31

nagy kár, hogy nem rendeznek itt több városi megmozdulást (pl. kisp.focitorna, tenisz, stb.), pedig nagyon hangulatos lenne.

escéhá 2010.01.13. 15:17:07

Nekem még kádfürdős időkből vannak élményeim, nagyapámat kísértem el néha. Tényleg élményem, mert emlékem már nem nagyon maradt.
süti beállítások módosítása